Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ποιά είναι όλη η αλήθεια;


της Ελίνας Γαληνού

Το θρίλερ "ελληνικό ζήτημα" συνεχίζεται υπό μορφή σήριαλ. Μετά την προτροπή του Προέδρου των ΗΠΑ προς τη γερμανίδα καγκελάριο "στηρίξτε την Ελλάδα...", ξαφνικά η χώρα μας απέκτησε προβάδισμα δημοτικότητας και όλοι ασχολούνται μαζί της. Από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη, από τις Βρυξέλλες και το Παρίσι ως τη Κίνα και την Ινδία, από τη Μόσχα μέχρι την Ιαπωνία, μας κοιτούν όλοι με πάρα πολύ ενδιαφέρον. Λέτε οι αγανακτισμένοι να ανέβασαν ξαφνικά τις μετοχές της Ελλάδας ή συγκινήσαμε την παγκόσμια κοινή γνώμη και μας συμπάθησαν; Για να πούμε την αλήθεια, μια λαική εξέγερση τόσο επίμονη και σε τέτοια έκταση, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, κυρίως για όσους "έχουν τη μύγα και μυγιάζονται.."

Αυτός ο λαός που ξαφνικά, βρίσκεται αντιμέτωπος με το αδιέξοδο της επιβίωσής του, ενεργοποίησε τη σκέψη του και άνοιξε τα μάτια. Δεν πιστεύει πια τους καθησυχασμούς των πολιτικών ούτε το χρέος που του καταλογίζουν. Οταν μας καταδικάζουν για ένα άλφα χρέος τη στιγμή που χρέη άλλων χωρών είναι δεκαπλάσια, δεν έχουμε άραγε δικαίωμα να μάθουμε τι μας γίνεται; Επιτέλους, κάποιοι επιστήμονες με ανεξάρτητη από κόμματα συνείδηση, κάπου θα υπάρχουν για να αποδείξουν με μια αναλυτική μελέτη, πώς και από ποιούς δημιουργήθηκε αυτό το περίφημο ελληνικό χρέος που κοντεύει να γίνει παγκόσμια μασκώτ! Εχουμε που έχουμε την καταδίκη, τουλάχιστον να μάθουμε γιατί φτάσαμε ως εδώ, για να το αφήσουμε παρακαταθήκη στους επιγόνους μας...
Μας άξιζε ή όχι μια τέτοια δανειακή σύμβαση σαν αυτή που υπογράφτηκε πέρυσι τέτοια εποχή, αφού πληρώσαμε και από πάνω σε αγγλικό δικηγορικό γραφείο, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό; Η πεποίθηση κατά την οποία, τέτοιοι όροι δανεισμού προς κράτος (και μάλιστα μέλος της ΕΕ), δεν έχουν ξαναγίνει πουθενά, ακούγεται ευρέως και όχι μόνο στην Ελλάδα. Αλλά δεν έχει παρατηρηθεί και πουθενά αλλού, τέτοια υποτακτική στάση πολιτικών εκπροσώπων ενός λαού με τόσο μακρόχρονη ιστορία και ενός κράτους που διαθέτει Σύνταγμα και διέπεται από νόμους και θεσμούς. Μετά απ΄αυτό , ας μην εκπλησσόμαστε που οι ξένοι εταίροι μας, επεμβαίνουν πλέον ανοιχτά και στα πολιτικά μας πράγματα.
Οι "κόκκινες γραμμές" διαπραγμάτευσης είναι λοιπόν αυτές που χρειάζονται επιμήκυνση... ως την ρίζα του προβλήματός μας. Το Μνημόνιο, ακόμα και με κάποιες παραλλαγές, θα παραμένει πάντα το συνοδευτικό της επαχθούς δανειακής σύμβασης που σιγά-σιγά, θα καταργήσει εντελώς την ύπαρξή μας. Γι΄αυτό, αν κάποιοι δηλώνουν έτοιμοι να πούν την αλήθεια στον ελληνικό λαό, να πούν τα πράγματα με το όνομά τους. Το Μνημόνιο είναι το βασικό πρόβλημά μας, ή η αιτιολογία που μας εγκλώβισε σ΄ αυτό; Διότι αν μετά την τριετία κατά την οποία θα μαζευτούν τα 50 δις για τοκοχρεωλύσια μόνο του δανεισμού μας, έχουν ξεπουληθεί τα πολυτιμότερα στοιχεία του ελληνικού κράτους αντί πινακίου φακής, δεν θα έχουμε πια ενδιαφέρον για κανέναν...Και τότε, όλοι θα μας εγκαταλείψουν στο έλεος της μοίρας μας.

Πηγή:infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: